Cor de Heus, enthousiast rugbyer te Hilversum, kwam in 1970 naar Middelburg. Omdat in deze regio nog geen rugby werd gespeeld, besloot hij zelf maar een rugbyclub op te richten. In 1971 zag de Eerste Zeeuwse Rugbyclub “Oemoemenoe” het licht. Met één seniorenteam bestaande uit spelers met en zonder ervaring begon Oemoemenoe onder aan de ladder van de toen nog niet zo omvangrijke Nederlandse rugbycompetitie. Het was een begin van een geweldige opmars. Het team stoomde in vijf jaar tijd van de D-klasse naar de hoofdklasse van Nederland. Na één jaar op het hoogste niveau te hebben geacteerd, zakte Oemoemenoe I weer naar de promotieklasse. Een jaar later was er opnieuw een degradatie. Dat kwam door de, door de vereniging zelf gestimuleerde, oprichting van een nieuwe club in Goes, waardoor diverse goede spelers overgingen naar “het Ovaal”. Inmiddels was ook een tweede team opgericht dat met wisselend succes opereerde. Het aantal seniorenteams bleef steeds beperkt tot een of twee. Momenteel speelt het eerste herenteam weer in de ereklasse, de hoogste klasse in Nederland.

Rugby voor jeugd

Vrij kort na de start werd ook jeugdrugby ingevoerd. Het begon met jongens van 10 jaar en ouder. Ondanks het feit dat voor het spelen van wedstrijden zeer regelmatig grote afstanden moesten worden afgelegd de dichtstbijzijnde clubs waren in Roosendaal, Etten-Leur, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam heeft de Oemoemenoe-jeugd op een constant vrij hoog peil gespeeld. In diverse toernooien en competities werden uitstekende resultaten behaald. Na een periode waarin het aantal jeugdleden wat terugliep, is de laatste jaren dankzij intensieve en originele activiteiten sprake van een hoop gevende groei. In bijna alle leeftijdsgroepen heeft Oemoemenoe inmiddels een team.

Rugby voor dames

Naast rugby voor herensenioren en jeugd kreeg ook het damesrugby veel aandacht. Na een mislukte start in 1977 kon in 1979 een damesteam worden gevormd. De Oemoemenoe dames stegen in enkele jaren tot grote hoogte. In 1983 werd zelfs het landskampioenschap veroverd. De dames wonnen in die periode drie keer in vier jaar het nationale toernooi. Een ongekend succes. Maar zoals dat vaak gaat na grote successen volgt een periode van terugloop. Een golfbeweging die bij zeer veel verenigingen te bespeuren is. Enkele jaren was er zelfs geen damesteam meer! Gelukkig werden nu de vele pogingen tot het opnieuw oprichten van een damesteam beloond en startte men in 2006 weer in de competitie.

Accomodatie

Oemoemenoe beschikt sinds enkele jaren op sportpark de Sprong over een uitstekende accommodatie. Naast het wedstrijdveld met ruime oefengelegenheden, alle met verlichtingsmogelijkheden, staat het trotse clubhuis met kleedgelegenheden. Bij de start van de club werden de wedstrijden ook op dat sportpark gespeeld. Van een nabij gelegen clubhuis was toen nog geen sprake. Na een periode waarin de derde helften zich afspeelden op een boot en in een pandje in de binnenstad, kreeg de club de beschikking over een barak aan de Nadorst. Ondanks blijheid daarover bleef de ongunstige situatie waarin speelveld en clubhuis enkele kilometers van elkaar verwijderd waren. In 1981 kwam daar een einde aan. De club kreeg toen een speelveld met trainingsaccommodatie dicht bij het clubhuis. Op die plaats werd het oude clubhuis verruild voor een nieuw. Nadat de gemeente besloot dat het sportpark aan de Nadorst moest verdwijnen kreeg de club de huidige accommodatie op De Voorborch. Daar werd later ook het eigen unieke clubhuis gebouwd.

Nieuwstraat Middelburg, het allereerste clubhuis van EZRC Oemoemenoe

In 2012 zijn er een aantal veranderingen op het sportpark; het tweede veld komt in het verlengde van het hoofdveld te liggen, het parkeerterrein en de sporthal worden vernieuwd en zo ook de naam van het park, en we kregen een nieuw adres. Oemoemenoe vind je tegenwoordig op sportpark de Sprong, op de Aanloop nr 7.

Actief

In de bijna 50 jaar die de club bestaat werden naast trainingen en wedstrijden vele andere activiteiten georganiseerd. Veel ontmoetingen met buitenlandse clubs, toernooien (het beachrugby deed onlangs ook bij Oemoemenoe zijn intrede), blinddate-toernooien, introductie-activiteiten op scholen, ondersteuning van schoolteams, vele feestelijke clubbijeenkomsten, enzovoort, enzovoort. Dankzij de inzet door heel veel vrijwilligers is Oemoemenoe gegroeid tot een volwassen vereniging, die niet meer weg te denken is uit de Middelburgse sportwereld.