Mini’s – finale Nederlands Kampioenschap

Na zich als 4e team van het district Zuid te hebben gekwalificeerd, mochten onze Mini’s op zaterdag 13 mei afreizen naar RC Delft, dat de organisatie voor de finaledag om het Nederlands Kampioenschap toebedeeld had gekregen. In een mooie oranje touringcar begonnen we om 08:00 uur aan een lange en hopelijk mooie rugbydag. (Verslag door: Rob Kuiper)

 

In de 1e poulewedstrijd wachtte de nummer 1 uit het district Midden, RC Eemland uit Amersfoort.
Onze Mini’s waren echter niet onder de indruk van de statistieken en zetten Eemland meteen onder druk.
Na een break over de rechterkant kon Oemoemenoe de 1-0 scoren; een voorsprong die ze tot aan de rust vast wisten te houden.

In het begin van de 2e helft raakte een speler van Eemland na een harde, maar correcte tackle geblesseerd.

Doordat de behandeling op het veld veel tijd in beslag nam (terecht, want de speler in kwestie had nek/rugklachten) werd door de organisatie besloten om de wedstrijd uit te spelen aan het einde van de poulefase, dus pas om 13:30 uur. In deze resterende 6 minuten wist Oemoemenoe, ondanks toenemende druk van Eemland, stand te houden.
RC Eemland – Oemoemenoe 0-1

 

RC Rams uit Apeldoorn, de nummer 1 uit district Oost, was de 2e tegenstander van de dag.
Oemoemenoe was de hele wedstrijd de bovenliggende partij bij zowel de voorwaartsen als in het open spel. Toen de ref voor het einde floot, stond er dan ook een mooie 4-0 eindstand op het scoreformulier.
RC Rams – Oemoemenoe 0-4

 

In de laatste poulewedstrijd wachtte met de nummer 3 uit district West een oude bekende, de Rotterdamse RC.
Een geduchte tegenstander, die meestal garant staat voor een hele  fysieke rugbywedstrijd.
Onze Mini’s waren echter bijzonder goed op dreef en vanaf het begin hadden onze voorwaartsen de overhand. Door dit overwicht konden onze backs de bal keer op keer goed in de lijn brengen, wat een aantal mooie tries en een ruime overwinning opleverde.
RC Rotterdam – Oemoemenoe 0-4

Met 3 zeges en zonder ook maar een try tegen gingen onze Mini’s als poulewinnaar door naar de kruisfinales, waarin Amstelveen de tegenstander was. Het was ondertussen gaan regenen in Delft, waardoor het fysiek allemaal nog wat zwaarder werd.

Amstelveen zette Oemoemenoe meteen onder druk en wist dat de gehele 1e helft goed vol te houden. Verdedigen is echter ook een kunst, waardoor de ruststand 0-0 was.
In de 2e helft wisten de Mini’s zich wat vaker onder de druk uit te spelen, gescoord werd er echter niet waardoor ook de eindstand 0-0 was.

Dit betekende een verlenging om de golden try, die echter ook niet werd gescoord.

Hierdoor vond er een unicum plaats op het toernooi: volgens protocol moesten er om een beslissing te forceren 10 meter dropkicks op de palen worden genomen.

Onder grote belangstelling mochten 3 Mini’s van elk team bewijzen dat ze over sterke zenuwen beschikten.

 

Amstelveen kickte de 1e bal met wat geluk, via de paal, raak                                                              1-0

Ewen kickte voor Oem de 2e bal ruim over de dwarslat                                                                       1-1

Amstelveen’s 2e kicker schoot de bal onder de dwarslat door                                                            1-1

Thorsten schoot de bal hoog door de palen en Oem op voorsprong                                                  1-2

Amstelveen kickte haar 3e bal raak                                                                                                           2-2

Delano bewees over stalen zenuwen te beschikken en schoot Oem naar de halve finale              2-3

 

De ontlading was vervolgens enorm in het besef dat de halve finales waren bereikt.

Amstelveen RC – Oemoemenoe 0-0 – Oem door na penalty kicks 2-3

Die halve eindstrijd stond echter 5 minuten later al gepland en wel tegen een van de favorieten voor de eindzege, RC Castricum, dus veel tijd om te herstellen was er niet.

Mede door de vermoeidheid van de vorige wedstrijd en een aantal blessures kon Castricum in de 1e helft steeds weer door de linies van Oemoemenoe breken, met een 4-0 ruststand tot gevolg.
Na een aansporing in de rust door de coaches om te blijven knokken voor een goed resultaat, wisten de Mini’s in de 2e helft beter partij te geven. Echt spannend werd het echter niet meer; Oemoemenoe wist nog een eretreffer te scoren, maar de jongens werden gewoonweg op waarde geklopt door een hele goede tegenstander.
Oemoemenoe – Castricum RC 1-6

 

Het was op dat moment al een lange rugbydag gebleken, toch moesten de Mini’s nog een keer worden opgelapt en opgepept, want de strijd om de 3e en 4e plaats tegen BSN (the British School in the Netherlands) stond nog op het programma.
BSN was in de 1e helft de bovenliggende partij, maar wist dat niet in de score uit te drukken waardoor de stand bij rust slechts 1-0 was in het voordeel van het internationale gezelschap uit Voorschoten.
Bij de Mini’s groeide het besef dat er nog wat te halen viel en ze voerden de druk in de 2e helft dan ook op. Dit leidde halverwege de 2e helft tot de gelijkmaker na een snelle break over de rechterkant van het veld.
BSN leek van slag, maar werd weer in het zadel geholpen doordat een pass van Oemoemenoe op 10 meter van de eigen trylijn werd onderschept, waarna het een koud kunstje was om de bal over de trylijn te brengen. De spelers van BSN roken hun kans en bleven onze Mini’s onder druk zetten, tot het moment dat ze een gaatje vonden in de hoek en de beslissende try konden drukken.
Oemoemenoe – BSN 1-3

 

De teleurstelling van deze nederlaag maakte echter al snel plaats voor het besef dat de Mini’s van Oemoemenoe zich de nummer 4  van Nederland mochten noemen. Een resultaat waar spelers, trainers en supporters met recht trots op mogen zijn.
De finale tussen de Haagsche RC en Castricum RC, werd na een zeer spannende wedstrijd met 2-1 beslist in het voordeel van de Hagenaars.

Eindstand NK

  1. Haagsche RC
  2. Castricum RC
  3. BSN RC
  4. EZRC Oemoemenoe

 

Zoals door iemand terecht werd opgemerkt: “geen slecht rijtje om tussen te staan”!

De felicitaties zijn dan ook op hun plaats aan de 18 spelers: Jens Anderson,  Jari vd Hooven, Thorsten vd Hooven, Ferres Kenaway, Ewen Kuiper, Aidan Kuiper, Danzell Mies, Raph Overwater, Max de Pagter, Matthijs Siereveld, Delano Steijvers, Jonah Szydlowski, Matthijs v Toor, Siep vd Werf, Henkie v Essen, Kuba Walkusz, Sylvan Stroet, Vincent Ploos v Amstel alsook de spelers die niet mee konden spelen, trainers, coaches en begeleiders.

 

Na een terugreis, waarin de stemming natuurlijk opperbest was, arriveerde het gezelschap om 19:00 uur weer op Sportpark De Sprong, alwaar de spelers door de club nog met een leuke attentie werden verrast.