Dank je wel Menno, voor je leuke blog over het sportgala…..

vrijdag 10 februari 2017

Oemoemenoe! Oemoemenoe!

Vanochtend werd ik wakker met een deuntje in m’n hoofd, om precies te zijn het clublied van Oemoemenoe. Hoe dan, vraagt u zich af? Gisteravond was ik te gast bij het jaarlijkse Zeeuws Topsportgala. Ik kom hier altijd graag. Niet alleen om leuke en interessante mensen te ontmoeten, maar vooral omdat Zeeuwse sporters hier één keer per jaar de waardering krijgen die ze verdienen. Sporters die zich dag in dag uit in het zweet werken. Voor zichzelf, maar ook voor de liefhebbers, zoals u en ik.

Zo’n avond valt of staat met de organisatie. Ieder jaar wordt hier op knappe wijze, met een beperkt budget, een mooiere show neer te zetten. De presentatie is in goede handen bij NOS-boegbeeld Gert van ’t Hof. Het is een volwassen sport- & entertainmentshow (o.a. met de tot gisteravond voor mij onbekende Niek Boes) en de getoonde sport-videobeelden worden ieder jaar proffesioneler. Petje af daarom voor Gerben Schram, Patrick Vader en hun team van SportZeeland!

Helden mogen best vereerd worden!

Over naar de sporters, want daar draait het deze avond tenslotte om. Hoewel voor veel sporters alleen de eerste plaats telt, lopen er op dit gala alleen maar winnaars rond. In iedere categorie; sportmannen, sportvrouwen, sportploegen, sporttalenten en aangepaste sporters. Stuk voor stuk presteren ze iets bewonderenswaardigs door met grote inzet het maximale uit hun talent te halen. Het zijn helden, omdat ze vaak een voorbeeld zijn voor anderen. Helden, omdat ze u en mij wekelijks plezier bezorgen door hun talent aan ons ten toon te spreiden! De ene naam spreekt iets meer aan dan de ander, maar het zijn stuk voor stuk allemaal helden. En helden mogen best vereerd worden!

foto: Lex de Meester

,,Deze rugbyclub zou ook landelijk in de prijzen vallen als er een award was voor de mooiste clubnaam!”

Over aansprekende namen gesproken. Één van de genomineerden voor sportploeg van het jaar was Oemoemenoe. Deze rugbyclub zou ongetwijfeld ook landelijk in de prijzen vallen als er een award was voor de mooiste clubnaam(andere kanshebbers hiervoor mag u gerust aandragen via @mennokole). Maar Oemoemenoe was gisteravond natuurlijk niet genomineerd vanwege haar even prachtige als sympathiek klinkende naam. Oemoemenoe presteerde het afgelopen jaar even beestachtig als het postuur van de mannen doet vermoeden.

Kampioenspoule

We gaan even terug naar afgelopen december. Op een koude zaterdagmiddag wisten de Middelburgers zich dankzij een 33-30-zege op HRC definitief te plaatsten voor de kampioenspoule van de ereklasse. Dat is alleen weggelegd voor de beste zes ploegen van Nederland, oftewel het crème de la crème van de vaderlandse rugby-wereld. Deze middag werd dus Zeeuwse rugby-geschiedenis geschreven. Ik had het voorrecht om hier namens de PZC (live-)verslag van te mogen doen.

,,En dan te bedenken dat je bij rugby toch zo’n 36 man nodig hebt voor een complete selectie, terwijl je in de Zeeuwse vijver toch vrij snel bent uitgevist.”

Daarbij moet ik direct bekennen dat het de eerste rugby-wedstrijd was die ik live meemaakte, inclusief een lichte kater van de vorige avond. Desalniettemin heb ik deze koude decembermiddag als sportliefhebber genoten en sindsdien een plekje in mijn hart gecreëerd voor deze sympathieke krachtpatsers. Voor de naam. Voor de ambiance rondom het veld. En voor de buitengewoon knappe sportieve prestaties. Hoeveel Zeeuwse sportploegen spelen er überhaupt op het allerhoogste niveau van Nederland? Ik bedoel maar. En dan te bedenken dat je bij rugby toch zo’n 36 man nodig hebt voor een complete selectie, terwijl je in de Zeeuwse vijver toch vrij snel bent uitgevist. Oemoemenoe wordt dan ook aangevuld met een aantal buitenlandse bikkels. Dat levert een bijzonder en internationaal sfeertje op. Die bewuste middag hoorde ik aanmoedigingen voorbij komen, waarvan ik nog steeds niet durf te zeggen of het nu Nederlands met een Australisch accent was, of toch Engels met een Nederlands accent.

Zeeuwse trots

Mede door het bovengenoemde sentiment ging mijn stem voor sportploeg van het jaar naar Oemoemenoe, boven de meer dan verdienstelijke korfballers van TOP Arnemuiden (de terechte winnaar van vorig jaar) en de snel opgeklommen voetbalvrouwen van IJzendijke. De vakjury dacht er net zo over en riep Oemoemenoe gisteravond uit tot sportploeg van het jaar. Het grote, gemêleerde gezelschap (ze namen letterlijk de eerste twee volle rijen in De Mythe in beslag) bedankte het publiek met een authentieke toegift die ik u niet wil onthouden. Het toonde dat Oemoemenoe staat voor teamspirit en Zeeuwse trots. Een winnaar waar alle Zeeuwen, of je nou voetballer of korfballer bent, trots op mogen zijn!
Het bleef nog lang onrustig in De Mythe, maar morgen mogen de mannen van Oemoemenoe alweer de wei in voor de eerste thuiswedstrijd in de befaamde kampioenspoule. En ik ben er wederom bij om verslag te doen. Vol verwachting, want de ploeg heeft haar bovengrens nog niet bereikt volgens captain Joey Luitwieler, die openlijk de ambities voor het landskampioenschap uitsprak. Wat dat betreft is morgen een mooie test, want dan wacht regerend landskampioen RC Hilversum. Winst komt morgen wellicht nog te vroeg, maar iets zegt me dat we de woorden van Luitwieler de komende jaren nog wel eens terug gaan horen.
En wie weet, word ik zondagochtend wel weer wakker met het clublied van Oemoemenoe…